27 Αυγούστου 2013

ΠΟΛΕΜΟΣ Α.Ε.




ΠΟΛΕΜΟΣ Α.Ε.



Το ντοκιμαντέρ του Εξάντα, Πόλεμος Α.Ε., αποκαλύπτει για πρώτη φορά το εύρος των ιδιωτικών εταιριών, οι οποίοι προσφέρουν πολεμικές υπηρεσίες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εταιρίες που προσλαμβάνουν ως υπαλλήλους μισθοφόρους στρατιώτες, των οποίων η δουλειά είναι να τηρήσουν το συμβόλαιο με την εταιρία τους.

Παλιά, υπήρχαν απλώς οι μισθοφόροι. Άνθρωποι χωρίς πατρίδα, επαγγελματίες πολεμιστές και τυχοδιώκτες που πολεμούσαν για το χρήμα. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εργοδότης τους δεν είναι πλέον κάποιος σκοτεινός τύπος που δρα μυστικά, αλλά μια ευπρόσωπη, πολυεθνική εταιρία παροχής πολεμικών υπηρεσιών, που συνάπτει επίσημα συμβόλαια με το κράτος, δημοσιεύει ισολογισμούς, διαφημίζει τη δραστηριότητα και τα προϊόντα της, δημοσιεύει αγγελίες αναζήτησης "υπαλλήλων", διατηρεί ιστοσελίδες, εκδίδει εταιρικά περιοδικά και δηλώνει ιδιαιτέρως υπερήφανη για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει.
Εκπαίδευση υπαλλήλων της BlackwaterΟι μισθοφόροι, οι οποίοι παρελαύνουν μπροστά στην κάμερα του Εξάντα, έχουν στρατολογηθεί στην Χιλή, στη Νότιο Αφρική, τις ΗΠΑ και την Ινδία με σκοπό να εργαστούν ως πληρωμένοι δολοφόνοι και βασανιστές στο Ιράκ. Σύμφωνα με τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις οι "ιδιωτικοί υπάλληλοι" που εμπλέκονται άμεσα με τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ είναι 6 με 8 χιλιάδες. Αν προσθέσουμε και όσους ασχολούνται με τις βοηθητικές υπηρεσίες (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ένοπλοι), οι "υπάλληλοι" αυτοί ξεπερνούν τις 40.000. Ο αριθμός αυτός ανάγει τους «υπαλλήλους» αυτών των εταιριών ως δεύτερη στρατιωτική δύναμη στο Ιράκ.
Ο Wesley Batalona, ένας από τους τέσσερις υπαλλήλους της Blackwater που κάψανε οι Ιρακινοί στη ΦαλούτζαΟ κλάδος του "ιδιωτικών εταιρειών πολέμου" σήμερα, εμφανίζει κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και οι εταιρείες αυτές δεν περιορίζονται πλέον σε βοηθητικές προς τον στρατό υπηρεσίες, αλλά έχουν διευρυμένες αρμοδιότητες: Παίρνουν μέρος στις μάχες, τις ανακρίσεις και τα βασανιστήρια, συντηρούν και χειρίζονται τελευταίας τεχνολογίας οπλικά συστήματα τα οποία ο τακτικός στρατός αδυνατεί να χειριστεί, αναλαμβάνουν την εκπαίδευση εθνικών στρατών και αστυνομιών, την ένοπλη φύλαξη ανθρώπων, εμπορευμάτων και εγκαταστάσεων, διοικούν φυλακές, παρέχουν στο στρατό μάγειρες, οδηγούς, καθαριστές και κάθε είδους υπηρεσία που σχετίζεται με τον πόλεμο. Επίσης, αναλαμβάνουν να παρέχουν ένοπλη προστασία σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές επικίνδυνες, ενώ σε κάποιες περιοχές του πλανήτη (όπως στη Βοσνία) προσλαμβάνονται μέσω συμβολαίου και ως συνεργάτες του ΟΗΕ.
Υπάλληλοι της Blackwater πολεμάνε δίπλα σε Αμερικανό στρατιώτη στο ΙράκΣτο φόντο όλων αυτών, παρουσιάζεται η ψυχολογία και τα ηθικά κίνητρα των σύγχρονων πληρωμένων δολοφόνων, όπως και η σκοτεινή προοπτική του να μην διεξάγονται πλέον οι πόλεμοι μεταξύ των κρατών και των στρατών τους, αλλά μεταξύ των ιδιωτικών στρατών των εταιριών.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου