31 Αυγούστου 2013

Η πύλη της ουράνιας ειρήνης




Η πύλη της ουράνιας ειρήνης.



Oι κινητοποιήσεις στην πλατεία Τιενανμέν είχαν στόχο την ελευθερία της έκφρασης και το διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και λαού στην Κίνα του 1989.

Στις 13 Μαΐου του 1989, δύο μέρες πριν την πολυαναμενόμενη επίσκεψη του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Mikhail Gorbachev στην Κίνα, οι φοιτητές που διαδήλωναν στην πλατεία Tiananmen της κινεζικής πρωτεύουσας από τις 18 Απριλίου, αποφάσισαν την έναρξη απεργίας πείνας, με αίτημα την απόσυρση των κυβερνητικών κατηγοριών κατά της αρχισυνταξίας της εφημερίδας Καθημερινή του Λαού και την έναρξη συνομιλιών με τους εκπροσώπους των φοιτητών.
Τους εκατοντάδες φοιτητές ακολούθησαν σε απεργία πείνας χιλιάδες άλλοι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές και μέρος του πληθυσμού του Πεκίνου για μία εβδομάδα. Η απόφαση για έναρξη απεργίας πείνας ήταν καθοριστική στον αγώνα που ξεκίνησαν σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα, απαιτώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα. Με την απεργία πείνας, το κίνημα προσέλκυσε τη συμπάθεια εκατοντάδων χιλιάδων άλλων ατόμων σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και θορύβησε την ηγεσία του κινεζικού Κομουνιστικού Κόμματος.
Παρά την λαϊκή υποστήριξη και τη μεγάλη συμμετοχή, το κίνημα στην πλατεία Tiananmen καταπνίγηκε στο αίμα, στις 4 Ιουνίου, όταν ο στρατός άνοιξε πυρ κατά των χιλιάδων διαδηλωτών, σκοτώνοντας 2.400 άτομα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό της Κίνας, ή 241 σύμφωνα με τις Αρχές


Πατηστε εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου