18 Αυγούστου 2013

Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων




Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων



Σε καιρούς κρίσης και χρεωκοπίας οι άνθρωποι ανακάλυπταν νέους τρόπους  για να μπορούν να επιβιώνουν μεταξύ τους και χωρίς χρήματα.

Στην καταναλωτική κοινωνία που ζούμε μας εκπαίδευσαν να δουλεύουμε συνεχώς, μειώνοντας τον ελεύθερο χρόνο μας, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την ψυχική μας υγεία, ενώ οι εταιρείες ,οι τράπεζες και τα «καρτέλ» αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους.

Υιοθετήσαμε μια υπέρμετρη καταναλωτική συμπεριφορά, αντιγράφοντας τα πρότυπα που μας προβάλουν στα ΜΜΕ, δημιουργώντας έτσι στο μυαλό μας μια παραμορφωμένη εικόνα της ευτυχίας, της επιτυχίας και της αξίας βασισμένη στα υλικά αγαθά και στην εξωτερική εμφάνιση. Αγοράζουμε συνεχώς πράγματα που ουσιαστικά μας τα επιβάλουν υποσυνείδητα, κάνοντάς μας να θεωρούμε πως πραγματικά τα εχουμε ανάγκη: αυτοκίνητα, ρούχα, κοσμήματα, νιώθοντας με αυτόν τον τρόπο έστω παροδικά  ότι αξίζουμε  στην κοινωνία και είμαστε σημαντικοί. Η «εκπαίδευση» να «πατώ επί πτωμάτων» για να κερδίζω περισσότερα χρήματα, καλύτερη δουλειά,  η έπαρση, ο φθόνος και τα επιφανειακά ιδανικά που βιώναμε τόσα χρόνια, μας έφεραν στο σημείο να έχουμε μείνει ψυχικά μόνοι μας χωρίς καμία υποστήριξη και χωρίς καμία διέξοδο.

Στις μέρες μας και ενώ η κοινωνία καταρρέει από την φτώχεια, την ανεργία, την οικονομική εξαθλίωση, όλοι νιώθουμε μόνοι μας και προσπαθούμε να επιβιώσουμε από την οικονομική κατάρρευση. Λέξεις όπως χαρίζω, βοηθώ, συμπαραστέκομαι, δανείζω, ανταλλάσω, συμπάσχω, αλληλοβοηθώ, έχουν εξαφανιστεί τόσο από το λεξιλόγιο μας όσο και στην πράξη. Όλοι θέλουμε μια κοινωνία δίκαιη, με ισότητα σε όλους τους τομείς, χωρίς φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση.

Μας δίνεται τώρα η ευκαιρία μέσα από την οικονομική κατάσταση που βιώνουμε, να αλλάξουμε την κοινωνία και τον τρόπο ζωής μας. Μας δίνεται η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή οι άνθρωποι, να επικοινωνήσουμε, να ανταλλάξουμε ιδέες , απόψεις και προϊόντα/υπηρεσίες χωρίς χρήματα, βγάζοντας μόνοι μας τους εαυτούς μας και την κοινωνία από τη δύσκολη κατάσταση που ζούμε..


Πατηστε εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου