16 Αυγούστου 2013

Greece - The Hidden War




Greece - The Hidden War


Το ντοκιμαντέρ αυτό, το οποίο περιείχε τις μαρτυρίες των βρετανών πρακτόρων που δρούσαν στην Ελλάδα στην διάρκεια της κατοχής, απαγορεύθηκε να ξαναπροβληθεί ή να πωληθεί στο εξωτερικό – αν και η ΕΡΤ είχε ζητήσει να το αγοράσει - και καταστράφηκε. Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα βρήκε την μοναδική κόπια που διασώθηκε.

Ανάμεσα στις αποκαλύψεις των βρετανών πρακτόρων – ορισμένοι από τους οποίους παραδέχονται ότι θα ίσως θα μπορούσε να αποτραπεί ο εμφύλιος πόλεμος – και η μαρτυρία του περίφημου Κρις Γουντχάουζ: «το βρετανικό υπουργείο των εξωτερικών θα προτιμούσε να μην υπάρχει αντίσταση η ακόμη και σαμποτάζ κατά των Γερμανών!!».

Στην εκπομπή μιλούν οι Έλληνες πρωταγωνιστές της αντίστασης και του εμφυλίου (ανάμεσα στο υλικό και μια ανέκδοτη συνέντευξη του Μάρκου Βαφειάδη, αρχηγού του Δημοκρατικού Στρατού), δύο αντάρτες που είχαν πάρει μέρος στην επίθεση εναντίον του αστυνομικού σταθμού στο Λιτόχωρο, ο Σερ Τζέφρι Τσάντλερ, ο μοναδικός εν ζωή Άγγλος από τα μέλη της τότε βρετανικής στρατιωτικής αποστολής, καθώς και οι συντελεστές του βρετανικού ντοκιμαντέρ. Ανάμεσα τους και ο Τζέρεμι Ισαακς, πρώτος διευθυντής του Channel 4, του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού που το είχε μεταδώσει: υποψήφιος αργότερα για την θέση του γενικού διευθυντή του BBC κόπηκε επειδή είχε επιτρέψει την προβολή του απαγορευμένου ντοκιμαντέρ…


1)Greece - The Hidden War - 1
Πατηστε εδω

2)Greece - The Hidden War - 2
Πατηστε εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου