8 Μαρτίου 2017

Το παιδί του Διαδικτύου : Η ιστορία του Άαρον Σβάρτς




Το παιδί του Διαδικτύου : Η ιστορία του Άαρον Σβάρτς


Ο Άαρον Σβάρτς ήταν ένας Αμερικανός προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, συγγραφέας, αρχειοθέτης, πολιτικός οργανωτης και ακτιβιστής στο Διαδίκτυο.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής του, σημάδεψε την ιστορία του Διαδικτύου αγωνιζόμενος με κεντρικό άξονα την ανοιχτή πρόσβαση και την ελεύθερη διάδοση της γνώσης σε όλους μέσω του Ίντερνετ. Πρωτοστάτησε σε δράσεις υπέρ των ψηφιακών δικαιωμάτων και κατά της λογοκρισίας, των κρατικών παρεμβάσεων και της εμπορευματοποίησης δημοσίων εγγράφων όπως οι αποφάσεις των δικαστηρίων και οι πανεπιστημιακές δημοσιευσεις. Είχε φτιάξει και διαθέσει, με ελεύθερες άδειες, αρκετά προγράμματα ελεύθερου λογισμικού και ανοιχτών προτύπων.
Οι ιδέες και η δράση του του στοίχησαν ένα ανηλεές κυνήγι από τις αρχές και την Αμερικανική δικαιοσύνη, αντιμετωπίζοντας εξοντωτικές ποινές επειδή τόλμησε να αντιτεθεί στις αντιλήψεις του πολιτικού και του οικονομικού συστήματος για τη χρήση του Διαδικτύου και τον έλεγχο της γνώσης και της πληροφορίας.
Αυτοκτόνησε λίγο πριν τη δίκη του για την υπόθεση JSTOR, σε ηλικία 26 ετών.
To ερευνητικό ντοκιμαντέρ «The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz» του Brian Knappenberger διατίθεται ελεύθερα (χωρίς DRM) με άδεια Creative Commons. Υποτιτλίστηκε συνεργατικά σε πολλές γλώσσες μέσα από την ανοιχτή πλατφόρμα υποτιτλισμού Amara.


Πατήστε εδω

ή
σε 8 μέρη
εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου