Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ
Εκπομπή σε δύο μέρη με θέμα τη θρυλική απόδραση των 27 κομμουνιστών κρατουμένων από τις φυλακές Βούρλων του Πειραιά, στις 17 Ιουλίου 1955.
Από το κελί 13 οι κρατούμενοι έσκαψαν, με ό,τι μέσο διέθεταν, κουτάλια, πιρούνια ακόμα και με τα νύχια κι ένα μικρό κασμαδάκι, υπόγεια σήραγγα μήκους 23 μέτρων, από την οποία διέφυγαν συνταράσσοντας την κοινή γνώμη και προκαλώντας τριγμούς στο πολιτικό σύστημα της εποχής. Η εκπομπή ξεκινά οριοθετώντας το ιστορικό πλαίσιο της μετεμφυλιακής εποχής, με αναφορά στα γεγονότα που τη σηματοδοτούν, όπως οι εκτελέσεις του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ και του ΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ, καθώς και οι μανιώδεις διώξεις των κομμουνιστών. Εν συνεχεία, παρουσιάζεται συνοπτικά η ιστορία των φυλακών στα Βούρλα και ο τρόπος απόδρασης των κρατουμένων μέσω της σήραγγας που διάνοιξαν. Τριάντα τρία χρόνια μετά, οι 17 από τους 27 συμμετέχοντες στην απόδραση συναντιούνται ξανά, στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ, στον ίδιο χώρο των φυλακών, που δεν υπάρχουν πια. Οι τότε δραπέτες αναφέρονται αναλυτικά στα κίνητρα της απόδρασής τους, στη σύλληψη του σχεδίου τους αλλά και στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην έλλειψη οξυγόνου που δημιούργησε τεράστια προβλήματα κατά τη διάρκεια διάνοιξης της σήραγγας.
Στο Β μέρος του ντοκιμαντέρ οι μαρτυρίες των τότε πολιτικών κρατουμένων επικεντρώνονται στο γεγονός της απόδρασης το κυριακάτικο μεσημέρι της 17ης Ιουλίου 1955. Σημαντικές είναι οι αφηγήσεις των συμμετεχόντων που αφορούν τη διαμονή τους σε σπίτια όπου θα φιλοξενούνταν μετά την απόδραση, αλλά και τις κακουχίες που υπέστησαν όσοι συνελήφθησαν εκ νέου. Γίνεται αναφορά στους ισχυρούς τριγμούς που προκάλεσε η απόδραση στο πολιτικό σύστημα της εποχής, στην απόδοση ευθυνών από την κυβέρνηση στους δεσμοφύλακες των φυλακών, στο ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε για τη σύλληψη των δραπετών, στην επικήρυξή τους έναντι υψηλού χρηματικού ποσού και, τέλος, στη μεγάλη δίκη των «κατασκόπων» το 1960. Στη διάρκεια της εκπομπής, εκτός από τους συμμετέχοντες στην απόδραση, μιλούν ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΑΛΛΗΣ, τότε υπουργός της κυβέρνησης, ο δεσμοφύλακας ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΝΟΥΣΙΟΥΔΑΚΗΣ, ο διευθυντής Πληροφοριών της Ασφάλειας Πειραιά το 1955 και επικεφαλής της δίωξης των δραπετών ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ο αντιστράτηγος ε.α., ιδρυτής και αρχηγός της ΚΥΠ μέχρι το 1963 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΑΤΣΙΝΑΣ, ο συνήγορος των δραπετών κατά τη δίκη τους το 1960 Τ. ΤΖΑΒΕΛΑΣ και ο πολιτικός ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ, οι οποίοι σχολιάζουν, από τη δική του σκοπιά ο καθένας, όχι μόνο το ίδιο το γεγονός της απόδρασης και τον αντίκτυπο που είχε, αλλά και το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου έλαβε χώρα.
Πατηστε εδω
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου