2 Ιουνίου 2015

Τα Ματωμένα Σύνορα της Ισπανίας




Τα Ματωμένα Σύνορα της Ισπανίας



Μετανάστες από όλη την Αφρική προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα του Μαρόκου με τις ισπανικές πόλεις Μελίγιακαι Θεούτα, οι οποίες περικλείονται από το Μαρόκο και τη Μεσόγειο Θάλασσα.


Για να περάσει κανείς από το Μαρόκο στη Μελίγια, πρέπει να διασχίσει ένα περιμετρικό δρόμο, ένα διπλό συρματόπλεγμα, μια τάφρο με 2 μέτρα βάθος και 4 μέτρα πλάτος και, τέλος, μια ζώνη ασφαλείας γεμάτη ειδικές δυνάμεις και σημεία ελέγχου και να φτάσει στο φράχτη.

Εκεί, θα βρεθεί μπροστά σε μια περίφραξη ύψους 7 μέτρων και κλίσης 10 μοιρών προς την πλευρά του Μαρόκου, με αγκαθωτό συρματόπλεγμα ή λεπίδες στο κάτω μέρος, αντι-αναρριχητικά πλέγματα στη μέση και λάμες χάλυβα με μεγαλύτερη κλίση στο πάνω μέρος, που εμποδίζουν τη στήριξη σκάλας και κάνουν ασταθή την κορυφή του φράκτη δυσκολεύοντας έτσι το πέρασμά του.

Αν κάποιος καταφέρει να περάσει, πριν φτάσει στο δεύτερο φράχτη με τα 6 μέτρα ύψος, πρέπει να διασχίσει το τρισδιάστατο πλέγμα από συρματόσχοινα -ένα δίκτυο από χαλύβδινα καλώδια, πακτωμένα σε πασσάλους με διαφορετικά ύψη, από ένα έως τρία μέτρα, που ταλαντεύονται όταν πέσει πάνω τους κάποιο βάρος, εμποδίζοντας έτσι κάθε βήμα, αποκλείοντας τη χρήση σκάλας και την τοποθέτηση κάποιου χοντρού πανιού- για να φτάσει μετά στη δεύτερη και τελευταία περίφραξη.

Σ’ αυτά τα φυσικά εμπόδια πρέπει να προστεθούν και τα τεχνολογικά, όπως ο μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης, που χτυπάει όταν κάποιος ακουμπήσει στην εξωτερική πλευρά του φράχτη, το σύστημα με τους εκτυφλωτικούς προβολείς που ενεργοποιείται ταυτόχρονα με το συναγερμό, το σύστημα με τις κινητές κάμερες που εστιάζουν αυτόματα στο σημείο όπου έχει εντοπιστεί η κίνηση, το σύστημα με τα φώτα και τις σειρήνες συναγερμού που ειδοποιούν οπτικά και ηχητικά για το σημείο όπου έχει ανιχνευτεί μια ύποπτη κίνηση.

Στην περίπτωση που καταφέρει να περάσει το φράχτη, ο μετανάστης έρχεται αντιμέτωπος με τα ελικόπτερα της αστυνομίας και της Πολιτοφυλακής, τους πύργους ελέγχου που έχουν στηθεί ανά 500 μέτρα και τις περιπολίες που σαρώνουν τον περιμετρικό δρόμο και διαθέτουν θερμικές διόπτρες για τη νύχτα.

Ένας τοίχος, που θεωρητικά είναι αδιαπέραστος, και που τον διασχίζουν συνεχώς όσοι δραπετεύουν από τη φτώχεια και αγωνίζονται να επιβιώσουν.
Πατηστε εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου