25 Ιουλίου 2014

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ




ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ



Το πρώτο μέρος του επεισοδίου περιγράφει την ιστορία του Απαρτχάιντ, προβάλλοντας την περίπτωση της ΣΑΝΤΡΑ ΛΕΪΝΓΚ, ενός μαύρου παιδιού που γεννήθηκε από λευκούς γονείς. Παρουσιάζεται η ζωή στο Γιοχάνεσμπουργκ 10 χρόνια μετά την πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος και σκιαγραφείται η νέα μορφή ταξικής και οικονομικής ανισότητας που κυριαρχεί στη χώρα. Η ανεργία και η εγκληματικότητα σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των κρατικών αστυνομικών δυνάμεων, έχουν οδηγήσει την κοινωνία της Νοτίου Αφρικής σε ακραίες καταστάσεις.

Το δεύτερο μέρος του επεισοδίου αναφέρει το παρελθόν των μαζικών διαδηλώσεων και εξεγέρσεων των μαύρων αφρικανών κυρίως στο Σοβέτο. Η δολοφονία του ΣΤΙΒ ΜΠΙΚΟ, η μακρόχρονη φυλάκιση του ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ και ο ρόλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου αποτελούν σημεία-σταθμούς στην πολιτική ιστορία της Νοτίου Αφρικής. Παράλληλα περιγράφεται η πορεία προς την κατάργηση του Απαρτχάιντ, οι διαπραγματεύσεις του ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΛΕ ΚΛΕΡΚ με τον ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ, ενώ παρατίθενται και οι αντίθετες απόψεις του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Νοτίου Αφρικής KONSTANT FILGIOYN και του αντιπρόεδρου του ακροδεξιού κόμματος AWB, ΒΙΣΑΤΖΙΕ. Ο πρώην αρχιεπίσκοπος ΝΤΕΣΜΟΝΤ ΤΟΥΤΟΥ περιγράφει τη σημασία των πρώτων εκλογών του 1994, ενώ οι κάτοικοι του Σοβέτο μιλούν επικριτικά 10 χρόνια μετά για το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο κατηγορώντας το για εύνοια προς τους πλούσιους, αδιαφορία για τους φτωχούς και αποκλεισμό τους από βασικά αγαθά όπως το πόσιμο νερό. Επίσης εκπρόσωποι και των δύο πλευρών σχολιάζουν το σχέδιο-πρόγραμμα Θετική Δράση, το οποίο προβλέπει την απόλυση λευκών δημοσίων υπαλλήλων και την πρόσληψη στη θέση τους μαύρων με αντίστοιχα προσόντα.

Το τρίτο μέρος του επεισοδίου επικεντρώνεται στην περίπτωση του χωριού Οράνια, μιας κλειστής κοινότητας λευκών που έχει αγοράσει τις γύρω καλλιεργήσιμες περιοχές και ζει σε απομόνωση από τα υπόλοιπα μέρη του πληθυσμού, κυρίως των μαύρων Αφρικανών. Ο δόκτωρ ΤΖΟΝ ΣΤΡΥΝΤΟΜ, κάτοικος του οικισμού, εξηγεί τους λόγους και τις φιλοδοξίες πίσω από το εγχείρημα αυτό. Παράλληλα γίνεται αναφορά στις επιθέσεις ομάδων ενόπλων λευκών ακροδεξιών και παρουσιάζονται οι απόψεις τους περί διεξαγωγής ενός πολέμου κατά των μαύρων της Νοτίου Αφρικής. Τέλος παρουσιάζεται το πρόβλημα των ασθενών με τον ιό του AIDS. Το ίδρυμα "Το Χωριό των Σπουργιτιών" αναλαμβάνει την φροντίδα ατόμων στα τελευταία στάδια της νόσου. Η δημοσιογράφος ΣΑΡΛΙΝ ΣΜΙΘ σχολιάζει την κατάσταση στη χώρα και εξηγεί τη σχέση της επιδημίας με την εγκληματικότητα και τους βιασμούς.



Πατηστε εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου