17 Μαρτίου 2014

The Black Power Mixtape 1967-1975




The Black Power Mixtape 1967-1975


Ο σουηδός σκηνοθέτης ανακάλυψε στα αρχεία της σουηδικής τηλεόρασης πλούσιο υλικό, τραβηγμένο από κινηματογραφιστές της εποχής, που αφορούν στο κίνημα Black Power. Γύρισε, λοιπόν, ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές ακτιβιστές που ήταν ενεργοί στο κίνημα αυτό, όπως η έγχρωμη καθηγήτρια Angela Davis, ο ηγέτης των Μαύρων Πανθήρων Stokely Carmichael, το ηγετικό στέλεχος Kathleen Cleever, και μουσικούς όπως οι Erykah Badu, Questlove (The Roots), Tarib Kweli. Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τη δράση και τις ιδέες του κόμματος των Μαύρων Πανθήρων και παράλληλα προβλήματα που μαστίζουν την κοινότητα των μαύρων τη δεκαετία του ’60-’70, όπως η ανεργία, η φτώχεια, και ακόμα η μάστιγα των ναρκωτικών, που πλήττει και πάρα πολλούς εφήβους.

Το κίνημα των Μαύρων Πανθήρων ήταν η ριζοσπαστική απάντηση στα πασιφιστικά ρεύματα, όπως αυτό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, και είχε στον πυρήνα του προτάσεις και απόψεις όχι μόνο για την εξάλειψη του ρατσισμού εναντίον των μαύρων στην Αμερική, αλλά και για την κοινωνία της Αμερικής αυτή καθαυτή, της οποίας αποτελούσε κομμάτι. Απόψεις με σοσιαλιστικό προσανατολισμό. Το κίνημα αυτό ήταν ένοπλο, σε αντίθεση με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που υποστήριζε μη βίαιες πρακτικές. Μέσα από τις συνεντεύξεις των ακτιβιστών αποκτούμε και μια καλή εικόνα για τα ρεύματα και τις διάφορες απόψεις που επικρατού-σαν τότε, περί βίας κ.λπ.

Το ενδιαφέρον στο ντοκιμαντέρ αυτό, πέραν του θέματος και του υλικού που προβάλλει, είναι ότι ακούγονται και σύγχρονα σχόλια κάποιων από τους πρωταγωνιστές, που συναντήθηκαν με το σκηνοθέτη για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ. Ετσι, οι ίδιοι άνθρωποι ξαναβλέπουν τα πράγματα μετά από χρόνια και συνειδητοποιούν τι είδους πρόοδος έχει επιτευχθεί τις δεκαετίες που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα.


1)Πατηστε εδω
2)και εδω

ή
1)εδω
2)και εδω

ή
εδω

2 σχόλια :

  1. συγχαρητήρια για την ανάρτηση ..αλλά και για το σύνολο της δουλιά σας..!
    ενα μεγάλο εύγε..!!!
    θέλει αρκετό καιρό να σας γνωρίσει όλο και περισσότερο φιλομαθείς συνάνθρωποι ..που ψάχνουν την Αλήθεια ...

    σας παρακολοθού καιρό τώρα... που αν και διαθέτω τεράστια γκάμα ντοκιμαντέρ ., παρόλα αυτά πάντα βρίσκω ,εδώ υλικό που έψαχνα ή αγνοούσα...παρεπιπτόντως αυτό τι Φιλμ τοχα δει στην ΝΕΤ και δεν μπορούσα να το βρώ με ελληνικούς υπότιτλους..έτσι και το κατέβασα σε HD απο τόρεντς...

    και πάλι Φιλε σε ευχαριστώ....συνέχισε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ για τα καλα σου λόγια.
      δεν κάνω τίποτα σπουδαίο, απλά συγκεντρώνω ντοκιμαντέρ που έχω δει και αξίζει να διαδοθούν.
      για να υπάρχουν ολα αυτά online ή σε torrent κάποια άλλα παιδιά ασχολήθηκαν και είτε τα ανέβασαν είτε τα μετέφρασαν και τα επεξεργάστηκαν.
      Όλοι μαζί συμβάλουμε.
      Το παραπάνω ντοκιμαντέρ το μετέφρασε η ομάδα του antifalab.

      Διαγραφή