14 Μαρτίου 2014

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΚΑΪΝΗΣ





Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΚΑΪΝΗΣ


Το πρώτο μέρος του επεισοδίου με θέμα τον πόλεμο της κοκαΐνης στην Κολομβία παρουσιάζει αρχικά το ιστορικό γύρω από την μακρόχρονη σύγκρουση στο εσωτερικό της χώρας που ξεκίνησε με την εξέγερση αγροτικών πληθυσμών και τη δημιουργία αντάρτικών ομάδων. Στη συνέχεια, υπογραμμίζονται τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας στη σύγχρονη Κολομβία, τα περιστατικά απαγωγών, δολοφονιών και ένοπλων επιθέσεων. Στην περιοχή Σαραβένα καταγράφεται η εμπόλεμη κατάσταση, η έντονη παρουσία του στρατού και της αστυνομίας σε μια περιοχή που διεκδικείται από τους αντάρτες FARC και η αδιέξοδη κατάσταση για τους κατοίκους που απειλούνται διαρκώς από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Εκπρόσωποι του στρατού και της αστυνομίας χαρακτηρίζουν τη δράση των ανταρτών ως τρομοκρατική, ενώ οι αντάρτες μιλούν για έναν αγώνα ενάντια στη διαφθορά και την απληστία των αρχών και των πλουσίων. Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών ΣΑΝΤΙΑΓΟ ΠΕΝΙΑ εξηγεί τις ρίζες του αντάρτικου και τα αιτήματά του τα οποία συνδέονται με ένα μακρύ αγώνα των φτωχών αγροτικών τάξεων για τη διάθεση γης προς αυτές. Η εκπομπή αναφέρεται στο πλήθος δολοφονιών που σημειώνονται κάθε χρόνο στην Κολομβία με θύματα κυρίως απλούς πολίτες. Περιλαμβάνεται συνέντευξη από πληρωμένη δολοφόνο η οποία συνεργάζεται με τα τάγματα θανάτου δεξιών εξτρεμιστών, παραστρατιωτικών ομάδων ενόπλων, που αντιμάχονται τους αντάρτες με στόχο τον έλεγχο της παραγωγής κοκαΐνης.
Το δεύτερο μέρος του επεισοδίου επικεντρώνεται στην περιοχή Ρίο Πουταμάγιο της Κολομβίας όπου μέσα στη ζούγκλα υπάρχουν πολλές φυτείες κόκας που ελέγχονται είτε από αντάρτες, είτε από παραστρατιωτικούς. Παρατίθενται στοιχεία για την παραγωγή κόκας και την παρασκευή της βάσης για την κοκαΐνη που πωλείται στα καρτέλ. Εξηγούνται οι συνθήκες που οδηγούν τους αγρότες να ασχολούνται με αυτό το είδος καλλιέργειας καθώς και οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία των παραστρατιωτικών οργανώσεων με τη βοήθεια τόσο του κράτους, όσο και των καρτέλ. Επιπλέον επισημαίνεται η διάσταση του προβλήματος που αφορά στην οικολογική καταστροφή που προκαλούν οι ψεκασμοί των φυτειών με ισχυρά χημικά από την κυβέρνηση, αλλά και οι σοβαρές επιπτώσεις του πολέμου στους ιθαγενείς της Κολομβίας που κατοικούν σε περιοχές με φυτείες ή πλούσιες πρώτες ύλες. Ο δημοσιογράφος ΧΕΡΜΠΙΝ ΧΟΓΙΟΣ εξηγεί το ρόλο των ΗΠΑ στην όλη υπόθεση. Αντίστοιχα σκιαγραφείται ο ρόλος των πολυεθνικών και οι σχέσεις τους με τις αντιμαχόμενες πλευρές. Παρά τις σχετικές αρνήσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων, παρουσιάζονται μαρτυρίες και καταγγελίες που καταδεικνύουν τη διαρκή συνεργασία κρατικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων.
Στο τελευταίο μέρος του επεισοδίου θίγεται το πρόβλημα των απαγωγών που σημειώνονται καθημερινά στην Κολομβία. Παρουσιάζεται η περίπτωση της κολομβιανής πολιτικού ΙΝΓΚΡΙΝΤ ΜΠΕΤΑΝΚΟΥΡ που είχε απαχθεί από τους αντάρτες του FARC και εκτίθενται οι διαφορετικές απόψεις σχετικά με τους λόγους που οδηγούν τους αντάρτες σε αυτές τις πρακτικές. Η εκπομπή εστιάζει και στο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα του πληθυσμού της Κολομβίας, μιας χώρα όπου περισσότεροι από τους μισούς πολίτες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.


Πατηστε εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου