10 Αυγούστου 2021

Πουλιά στο βάλτο

 


Πουλιά στο βάλτο


Το ντοκυμαντέρ "Πουλιά στο βάλτο” είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας και αναφέρεται στη συμμετοχή και την προσφορά των γυναικών στην Αντίσταση στις πόλεις αλλά και στα βουνά κατά τη διάρκεια της κατοχής. Στην ταινία παρουσιάζονται 32 γυναίκες που μετείχαν στον αγώνα, από τις 40 συνολικά που κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους.


Στις 27/4/1941 τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα εισβάλουν στην αθήνα. Αμέσως λεηλατούν

όλα τα αγαθά, τον φυσικό πλούτο και την παραγωγή της χώρας. Η πείνα, ο θάνατος και η ανάγκη για επιβίωση γεννούν τις πρώτες μαζικές οργανώσεις αλληλεγγύης που έδρασαν κυρίως με τη μορφή συσσιτίων. Στη συνέχεια οργανώνεται ένα από τα μαζικότερα και μαχητικότερα αντιστασιακά κινήματαν στην Ευρώπη. Στις 11/9/1941 ιδρύεται ο Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος (ΕΔΕΣ). Στις 27/9/1941 ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) υπό τον έλεγχο κυρίως του ΚΚΕ. Το Φεβρουάριο του 1942 το ΕΑΜ αποφάσισε την ίδρυση των ένοπλων αντάρτικων σωμάτων, τον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (ΕΛΑΣ). Στις 22 Μαΐου συγκροτήθηκε το πρώτο ένοπλο τµήµα με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη.


Οι γερμανικές αρχές κατοχής απάντησαν στην αντίσταση με σκληρή τρομοκρατία. Δημιούργησαν

τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι στην αθήνα και του παύλου µελά στη θεσσαλονίκη, έκαναν µπλόκα σε γειτονιές -κοκκινιά, καισαριανή, βύρωνα κ.α.- και ομαδικές εκτελέσεις στο σκοπευτήριο της καισαριανής ἡ στο επταπύργιο. Στην ύπαιθρο έκαψαν ολόκληρα χωριά και κωμοπόλεις και εκτέλεσαν μεγάλο τµήµα από τον πληθυσμό τους.


Κομμάτι των αιχμαλώτων αντιστασιακών μεταφέρεται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη γερμανία. Την ίδια πορεία ακολουθούν οι εβραϊκές κοινότητες της χώρας.


Κατά τη διάρκεια της κατοχής διορίστηκαν από τους κατακτητές τρεις ελληνικές κυβερνήσεις

(τσολάκογλου, λογοθετόπουλου και ράλλη). Η κυβέρνηση ράλλη με άρμα τον αντικομουνισμό και

προκειμένου να αντιμετωπίσει το ΕΑΜ σχηματίζει παραστρατιωτικές ομάδες, τα τάγματα ασφαλείας. Μαζί με την ειδική ασφάλεια της χωροφυλακής και το μηχανοκίνητο τµήµα της αστυνομίας πόλεων οργάνωσαν μπλόκα σε συνοικίες, εισβολές σε σπίτια και προχώρησαν σε συλλήψεις, βασανισμούς, βιασμούς και εκτελέσεις αντιστασιακών.


Στις 12/10/1944 αποχωρούν τα γερμανικά στρατεύματα και αμέσως εγκαθίσταται η κυβέρνηση

εθνικής σωτηρίας του γεώργιου παπανδρέου, µε τη συμμετοχή του ΕΑΜ. Μαζί του καταφθάνουν

βρετανικά στρατεύματα υπό τη διοίκηση του στρατηγού Σκόµπυ με σκοπό τον πολιτικοστρατιωτικό έλεγχο, την σταθεροποίηση αστικού καθεστώτος και την εξουδετέρωση των κομμουνιστών. Μόλις ενάµιση μήνα μετά ξεσπούν τα Δεκεμβριανά και ο εμφύλιος.


Πατήστε εδω
ή
εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου