29 Απριλίου 2021

The Game Changers - Αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού

 



The Game Changers - Αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού


Το ντοκιμαντέρ The Game Changers είναι ένα πολυαναμενόμενο φιλμ σε παραγωγή των James Cameron, Arnold Schwarzenegger και Jackie Chan που εξερευνά την εκρηκτική άνοδο της φυτικής διατροφής στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Λούι Ψυχογιός (“The Cove”) ακολουθεί τον James Wilks, έναν πρωταθλητή πολεμικών τεχνών, ο οποίος θα συναντηθεί με άλλους αθλητές, επιστήμονες, καθημερινούς ανθρώπους και διάσημα πρόσωπα στην προσπάθεια του να αποδομήσει ένα μύθο του Δυτικού κόσμου: Την αντίληψη πως το κρέας είναι η μόνη πηγή πρωτεϊνών.

Εκκίνηση για τη “σταυροφορία” του Wilks είναι ένας τραυματισμός που είχε. Στην προσπάθεια του να κάνει μια διατροφή που θα τον βοηθήσει να αναρρώσει πιο γρήγορα, κάνει μερικές ανακαλύψεις που τον αφήνουν έκπληκτο, όπως ότι οι μονομάχοι κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή ήταν κατά βάση χορτοφάγοι. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κοσμοθεωρία που έχει μέχρι εκείνη τη στιγμή, ότι δηλαδή “οι άντρες πρέπει να τρώνε κρέας” και ότι μόνο έτσι μπορεί κάποιος να έχει σωματική δύναμη. Έτσι, θα θελήσει να μιλήσει με γιατρούς, επιστήμονες, διατροφολόγους. Όταν ο πατέρας του κάνει μια σοβαρή εγχείριση καρδιάς, ο Wilks θα το πάρει ακόμα πιο προσωπικά, θα θελήσει να μπει ακόμα πιο βαθιά στο θέμα και θα αλλάξει τελικά τον τρόπο ζωής του και της οικογένειας του. Υπάρχουν επίσης και οι αθλητές που αν και απέχουν από το κρέας εδώ και χρόνια είναι εξαιρετικά επιτυχημένοι στα αθλήματα τους. Και τέλος, υπάρχει και ο Arnold Schwarzenegger. Ο διάσημος ηθοποιός- πολιτικός μιλάει και αυτός για τη διαφορά που είδε στο σώμα του όταν έγινε χορτοφάγος. Στο τέλος, προτείνονται άλλες πηγές για πρωτεΐνη, εκτός από το κρέας και γίνεται ένα έμμεσο σχόλιο στη δύναμη και τα συμφέροντα που έχει η κτηνοτροφική βιομηχανία και πόσο δύσκολο είναι να ενημερωθεί ο κόσμος και να αλλάξουν τα πράγματα. Ακόμα και ο πιο “άπιστος” θεατής φεύγει προβληματισμένος από την προβολή και με διάθεση να αναθεωρήσει τη σχέση του με το φαγητό.

Ο Ψυχογιός ξέρει τι κάνει. Το υλικό είναι πλούσιο και έχει μονταριστεί πολύ όμορφα. Υπάρχει ποικιλία στο πως προσλαμβάνει ο θεατής τις πληροφορίες, ώστε να μη βαρεθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ: Συνεντεύξεις, αποτελέσματα ερευνών, αποσπάσματα από προπονήσεις και έντονες προσπάθειες αθλητών, τετ α τετ γιατρών με ανθρώπους που δέχτηκαν να αλλάξουν τη διατροφή τους και τους παρουσιάζονται τα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όπως και σε προηγούμενες δουλειές του, ο Ψυχογιός δεν αφήνει καμία πλευρά του θέματος ακάλυπτη, όλα μπαίνουν κάτω από το μικροσκόπιο και αυτή τη φορά υπάρχει χώρος και για χιουμοριστικές στιγμές. Ξεκινώντας από κάτι μικρό, την κατάσταση και τον προβληματισμό ενός ανθρώπου, φτάνει στο συμπέρασμα πως η φανατική κρεατοφαγία δεν είναι κακή μόνο για την ατομική υγεία του καθενός, αλλά συνολικά, για το όλο το οικοσύστημα και το περιβάλλον. Αν κάτι μας έλειψε από αυτό το ντοκιμαντέρ είναι ο ακτιβισμός του Ψυχογιού. Στις προηγούμενες δουλειές του, για παράδειγμα, δε δίσταζε να φανεί και ο ίδιος και να μπει μαζί με συνεργάτες του με κρυφή κάμερα σε μέρη όπου συνέβαιναν τρομερά εγκλήματα εναντίον ζώων.

Πατήστε εδω
ή
εδω
ή

χωρίς υπότιτλους
εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου