2 Απριλίου 2014

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΩΝ ΛΟΦΩΝ




ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΩΝ ΛΟΦΩΝ


Στην Πόλη του Θεού ζουν και οι ήρωές μας, ο Ζούνι και ο Γκάμπι, δύο παιδιά που πουλάνε ναρκωτικά. Και είναι πάντα έτοιμα να συγκρουστούν με τις αντίπαλες συμμορίες ή την αστυνομία. Είναι στρατιώτες. Και σαν αυτούς υπάρχουν σήμερα στο Ρίο ακόμη 6.000 ανήλικοι. Αποτελούν τη δύναμη κρούσης τεράστιων ναρκοσυμμοριών. Δύο είναι οι βασικότερες: Η Κομάντο Βερμέλιο (Κόκκινος Στρατός) και η Κομμάντο Τερσέιρο (Τρίτος Στρατός). Πολεμούν μεταξύ τους για τον έλεγχο των παραγκουπόλεων με βαριά όπλα, πιο σύγχρονα απ' αυτά της αστυνομίας.
Ο Ζούνι είναι 17 ετών και στρατιώτης της Κομάντο Βερμέλιο από τα 12. «Ο καθένας ανήκει στην συμμορία της φαβέλας που μένει» λέει, παίζοντας νευρικά με το πιστόλι του. Ο πατέρας του ήταν «ιδιοκτήτης» μιας κοντινής φαβέλας. Τον σκότωσαν οι αντίπαλοι μπροστά στα μάτια του όταν ο Ζούνι ήταν μικρός. «Θα μείνω μέχρι τον θάνατο» λέει, «είμαι μικρός ακόμα, έχω φάει μόνο δύο...».
Ο Γκάμπι είναι 24 ετών και ακολουθεί κι αυτός τα βήματα του πατέρα του, που μπαινόβγαινε στη φυλακή. Μεγάλωσε με μια αλκοολική μητέρα, σε μια παράγκα, δίπλα στα γουρούνια, τα σκουπίδια και το βούρκο... Κι αγκάλιασε το έγκλημα που βρίσκονταν στην πόρτα του, με τις συμμορίες και τους «ωραίους τύπους» με τα καινούργια αυτοκίνητα, τα ακριβά ρούχα, τις όμορφες γυναίκες, τη δύναμη και κύρος...
Η κοινωνία δεν προσφέρει όσα το εμπόριο ναρκωτικών. Το Ρίο είναι χωρισμένο στα δύο και πάνω του καθρεφτίζεται η Βραζιλία, η δεύτερη κατά σειρά χώρα με την μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα στον κόσμο. Ακόμα και τα χέρια του Χριστού, του περίφημου αγάλματος που δεσπόζει πάνω από την μεγαλούπολη, δείχνουν από την μια τις φαβέλες κι από την άλλη την «άσφαλτο».
«Αν είσαι μαύρος, φτωχός και ζεις στην φαβέλα, δεν θα βρεις ποτέ δουλειά», λέει ο 15χρονος Ουίλσον. Απλώνει κόκα και μαριχουάνα πάνω σε ένα πάγκο και περιγράφει πώς κλέβει «ματσωμένους» τουρίστες στην Κόπα Καμπάνα, όταν τα λεφτά από την διακίνηση ναρκωτικών δε φτάνουν: «Κοίτα, αν πάω να σε κλέψω και αντιδράσεις, θα φας πολλές σφαίρες»...
Στην Βραζιλία, κάθε χρόνο, σκοτώνονται από όπλα 45.000 άνθρωποι, ένας κάθε 12 λεπτά. Πρόκειται για έναν πόλεμο που δεν κηρύχθηκε ποτέ και έχει δύο βασικούς πρωταγωνιστές: τις συμμορίες και την αστυνομία.

2 μερη

1)
Πατηστε εδω
ή
εδω


2)
και εδω
ή
εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου