15 Ιανουαρίου 2014

Κοντομαρί. Η πρώτη εκτέλεση αμάχων στην Ευρώπη




Κοντομαρί. Η πρώτη εκτέλεση αμάχων στην Ευρώπη

Η σφαγή στο Κοντομαρί υπήρξε μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένα άγνωστο έγκλημα του στρατού κατοχής και αποκαλύφθηκε μετά την τεκμηρίωση του φιλμ ενός στρατιωτικού φωτογράφου, ο οποίος ακολουθούσε το μοιραίο Γερμανικό τάγμα που πήρε μέρος στην φονική μάχη του Μάλεμε και στη συνέχεια μπήκε στο Κοντομαρί για να κυνηγήσει Νεοζηλανδούς στρατιώτες και Κρητικούς μαχητές.
Η εντολή όμως που έδωσε ο επικεφαλής Γερμανός αξιωματικός ήταν διαφορετική: Εκτέλεση όλων των ανδρών του χωριού ως αντίποινα για τον θάνατο των συμπολεμιστών του.

Η «Μηχανή του Χρόνου» μετά από έρευνα τριών χρόνων παρουσιάζει τις μαρτυρίες όσων έζησαν τα γεγονότα. Ανάμεσα στις μαρτυρίες ξεχωρίζει αυτή του Χρήστου Παπαδάκη, ο οποίος επέζησε της εκτέλεσης επειδή βγήκε από την γραμμή του θανάτου την τελευταία στιγμή. Την Γερμανική εκδοχή των γεγονότων δίνουν δύο αλεξιπτωτιστές, ο Ερβιν Κουρκόφσκι και ο Έμριχ Γκόντφριντ, που πολέμησαν στο Μάλεμε. Αποκαλυπτική είναι η ιστορία που διηγείται ο Νεοζηλανδός ανθυπολοχαγός Χάντον Βίβιαν Ντόλαλντ, ο οποίος περιγράφει πώς κατέρριψε έξω από το Κοντομαρί ένα αεροπλάνο με Γερμανούς στρατιώτες.
Μέσα από ντοκουμέντα ξετυλίγεται όλη η τραγική ιστορία του πολέμου και ο ατελείωτος κύκλος αίματος των αντιποίνων, που ξεκίνησαν με αφορμή φήμες και καταγγελίες για δήθεν κακοποίηση Γερμανών αιχμαλώτων και ακρωτηριασμούς αλεξιπτωτιστών από πολίτες. Όμως ο Γερμανός πτέραρχος Στουντέντ δεν περίμενε το πόρισμα των ιατροδικαστών, αλλά έσπευσε να ζητήσει αφανισμό και θάνατο.


Πατηστε εδω

ή
εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου