23 Ιουνίου 2013

Μηχανή του Χρόνου - Τα Δεκεμβριανά




Μηχανή του Χρόνου - Τα Δεκεμβριανά


Οι 33 ματωμένες μέρες της Αθήνας του 1944 έρχονται στην εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου». Η σύγκρουση που άνοιξε την πόρτα του Ελληνικού εμφυλίου και την αιματοχυσία χωρίς τέλος.
Στα «Δεκεμβριανά», όπως πέρασαν στην Ιστορία, αναμετρήθηκαν οι δυνάμεις του ΕΑΜ και του Εγγλέζου στρατηγού Σκομπυ, που στο πλευρό του είχε την χωροφυλακή και εθνικιστικές οργανώσεις.
Η πολύμηνη έρευνα της εκπομπής του Χρίστου Βασιλόπουλου φέρνει στο φως άγνωστες λεπτομέρειες από το μεγάλο συλλαλητήριο του ΕΑΜ στην πλατεία Συντάγματος που οργανώθηκε κατά της κυβερνητικής απόφασης για αφοπλισμό των ανταρτών.
Η εκπομπή παρουσιάζει μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν στις αντιμαχόμενες πλευρές, υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες στις μάχες που συγκλόνισαν την Αθήνα και απαντούν σε καίρια ερωτήματα:
Ποιος άνοιξε πυρ κατά του πλήθους; Υπήρξαν διαδηλωτές που χρησιμοποίησαν βία; Ποιος ήταν ο ρόλος των Βρετανών στην επέκταση της σύγκρουσης; Τι εντολή έδωσε την κρίσιμη ώρα ο αρχηγός της αστυνομίας Άγγελος Έβερτ; Υπήρξε εντολή του ΚΚΕ για κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων και φυσική εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων; Η σύγκρουση οδήγησε στον αεροπορικό βομβαρδισμό της πρωτεύουσας και το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.
Ποιος ήταν ο στόχος της επίσκεψης του Βρετανού πρωθυπουργού Ουινστον Τσόρτσιλ στην φλεγόμενη Αθήνα του 44 ; Επεδίωκε συμβιβασμό και ειρήνη ή τελική αναμέτρηση και οριστική ήττα των κομμουνιστών.
Ακόμα στην «Μηχανή του χρόνου»:
Γιατί ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή από τους Ελασίτες η ανατίναξη του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία», όπου θα διέμενε ο Τσόρτσιλ;
Ο Μανώλης Γλέζος θυμάται, πως συμμετείχε στην ομάδα που παγίδευσε με εκρηκτικά τα θεμέλια του κτιρίου και ο Μιχάλης Μεγαλοοικονόμου , μέλος της αντικομουνιστικής οργάνωσης Χ, εξιστορεί πως εντόπισε τις βόμβες μέσα στους υπονόμους.

Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό ξετυλίγεται το ιστορικό των συγκρούσεων αλλά και λιγότερο γνωστές ιστορίες, όπως η εκτέλεση της μεγάλης πρωταγωνίστριας του Εθνικού Θεάτρου, Ελένης Παπαδάκη, που εκτελέστηκε από την Πολιτοφυλακή του ΕΑΜ, ως συνεργάτης των Γερμανών. Η Ελένη Παπαδάκη υπήρξε το γνωστότερο θύμα μιας σύγκρουσης που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 3.000 ανθρώπους και από τις δύο πλευρές.


Πατήστε εδώ

ή
εδω

ή
εδω