23 Ιουνίου 2013

Μεγάλες νύχτες, Μικρά πρωινά (Μάης '68)




Μεγάλες νύχτες, Μικρά πρωινά (Μάης '68).


Σε όλο σχεδόν τον κόσμο, το 1968 υπήρξε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για την εξουσία και το συντηρητικό σύστημα αξιών. Ένα ανατρεπτικό κίνημα φαίνεται να διογκώνεται στις ΗΠΑ, στη Βραζιλία, στο Μεξικό, στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στο Πακιστάν και σε πολλές άλλες χώρες. Η καρδιά του όμως χτυπούσε αναμφισβήτητα στη Γαλλία.

Η σπίθα έλαμψε στη Σορβόννη, σε μια φοιτητική πορεία όπου η κρατική καταστολή την μετέτρεψε σε φλόγα. Αλληλέγγυοι φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί ενώθηκαν ενάντια στον τότε πρωθυπουργό, Ντε Γκωλ. Το κίνημα δεν άργησε από εκπαιδευτικό να μετενσαρκωθεί σε κοινωνικό. Πλέον στο στόχαστρο είχαν μπει όλες οι παραδοσιακές γαλλικές αξίες. Η θρησκεία, η αστική εξουσία, η θέση της εργατικής τάξης, ο πατριωτισμός, ο καπιταλισμός. Το κίνημα χτυπήθηκε από παντού. Πρωτίστως από το κράτος, απ'τα ΜΜΕ και απ'την φιλήσυχη μπουρζουαζία. Φυσικά δεν έλλειψαν τα αριστερά κόμματα που προσπάθησαν να εξαργυρώσουν ένα κίνημα σε ψήφους, διασπώντας το και "κατηγορώντας" το για αναρχισμό και τυχοδιωκτισμό.

Το κίνημα εν τέλει ίσως να απέτυχε στον στόχο του για ολική ανατροπή, τα θεμέλια όμως του γαλλικού συντηρητισμού είχαν κλονιστεί ανεπανόρθωτα. Ο γαλλικός Μάης ως σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς, έμπνευσης και άντλησης συμπερασμάτων χρήσιμα για ένα σύγχρονο ανατρεπτικό κίνημα.


(1-11) λίστα
εδω

ή ολόκληρο
εδω

ή σε torrent
εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου