21 Ιανουαρίου 2014

Πινκ Φλόιντ: Το τείχος - Pink Floyd: The Wall




Πινκ Φλόιντ: Το τείχος - Pink Floyd: The Wall


Το Νοέμβρη του 1979 το βρετανικό συγκρότημα Pink Floyd κυκλοφόρησε το διπλό LP με τίτλο The Wall. Ήταν ένα «θεματικό» (concept) άλμπουμ με κεντρικό ήρωα τον Pink, έναν επιτυχημένο αστέρα του rock που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, με αποτέλεσμα ανάμεσα στον ίδιο και τον υπόλοιπο κόσμο, αργά αλλά σταθερά, να υψώνεται ένας «τοίχος» απομόνωσης.
Τη μουσική αυτή «ρόκ όπερα», που αποτελεί σύλληψη του ηγέτη των Pink Floyd, του Roger Waters, με ενσωμάτωση πολλών αυτοβιογραφικών λεπτομερειών που έμελλε να μείνει στην ιστορία της ροκ μουσικής, ανέλαβε το 1982 να αποδώσει κινηματογραφικά ο σκηνοθέτης Alan Parker, με τη βοήθεια του σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων Gerald Scarfe. Τον Pink ερμηνεύει ο Bob Geldof, ο επικεφαλής των Boomtown Rats, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του στην κινηματογραφική οθόνη.

Στο στόχαστρο του δημιουργού μια σειρά από θεματικές: η καταπιεστική εκπαίδευση που πληγώνει ανεξίτηλα, η αχρείαστα σκληρή κι εχθρική κοινωνία, οι φονικές ιμπεριαλιστικές πολιτικές, η αποξένωση των ανθρώπων και η μεταξύ τους απομόνωση, η κατάδυση στην κατάθλιψη...
Μια ταινία ύμνος ενάντια στα τείχη κάθε είδους που υψώνουν οι άνθρωποι μεταξύ τους .

Πατηστε εδω

ή
εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου