29 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ - The Angry Brigade




ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ - The Angry Brigade



Μεταξύ 1970 και 1972, η Οργισμενη ταξιαρχία  χρησιμοποιει όπλα και βόμβες σε μια σειρά από συμβολικές επιθέσεις κατά της ιδιοκτησίας. Μια σειρά από ανακοινώσεις συνόδευσαν τις δράσεις, εξηγώντας την επιλογή των στόχων και τη φιλοσοφία της. Είναι αυτόνομη οργάνωση που πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον της ιδιοκτησίας, παράλληλα με άλλες μορφές μαχητικής δράση της εργατικής τάξης.
Οι στόχοι π περιλαμβάνουν  πρεσβείες των καταπιεστικών καθεστώτων, αστυνομικά τμήματα και στρατώνες, μπουτίκ και τα εργοστάσια, δημόσιες υπηρεσίες και τα σπίτια των υπουργών Υπουργικού Συμβουλίου, του Γενικού Εισαγγελέα και τον Επίτροπο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Αυτές οι επιθέσεις σε σπίτια ανώτερων πολιτικών προσωπικοτήτων αυξησαν τις επιδρομές της αστυνομίας. Από την αρχή η αστυνομία βρέθηκε αντιμέτωπη με τη δυσκολία να εξοικειώθει με ένα τμήμα της κοινωνίας που της ηταν εντελώς ξένο. Ηταν αντιμετωπει με μια οργάνωση ή μια ιδέα;

Αυτό το ντοκιμαντέρ, που δημιουργήθηκε από τον Gordon Carr για το BBC (και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1973, λίγο μετά τη δίκη), καλύπτει τις ρίζες της Οργισμένης ταξιαρχίας  στο επαναστατικό αναβρασμό της δεκαετίας του 1960, και ακολουθεί την εκστρατεία τους και την αστυνομική έρευνα προς το αποκορύφωμα της.

Πατηστε εδω

ή
εδω

ή
εδω

28 Σεπτεμβρίου 2013

ΖΩΗ COPYRIGHT




ΖΩΗ COPYRIGHT



Η Ινδία είναι γνωστή ως το παγκόσμιο εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων. Διαθέτει μια ακμάζουσα φαρμακοβιομηχανία, που παράγει ποιοτικά φάρμακα σε προσιτές τιμές.
Είναι τα λεγόμενα γενόσημα, αντίγραφα των πρωτότυπων φαρμάκων που παράγουν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες της Δύσης. Είναι εξίσου αποτελεσματικά, αλλά διατίθενται σε ασύγκριτα χαμηλότερη τιμή από τα πρωτότυπα. Γι’ αυτό και είναι ανεκτίμητης αξίας για τους φτωχούς ανθρώπους που ζουν στην Ινδία, αλλά και σε ολόκληρο τον λεγόμενο αναπτυσσόμενο κόσμο.
Μπροστά στον ανταγωνισμό, οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες αντεπιτίθενται, με ισχυρό όπλο στα χέρια τους τις πατέντες, επιχειρώντας να πλήξουν τη βιομηχανία γενόσημων της Ινδίας και να εδραιώσουν παγκοσμίως το μονοπώλιό τους.
Πρόκειται για έναν πραγματικό πόλεμο συμφερόντων, όπου τα κέρδη των εταιρειών, ίσως πιο κυριολεκτικά από ποτέ, αντιπαρατίθενται με τις ανθρώπινες ζωές.
Το "© Ζωή Copyright" παρακολουθεί την υπόθεση της ελβετικής Novartis που μήνυσε το Ινδικό κράτος, ξεκινώντας μια δικαστική μάχη - ορόσημο. Μια μάχη τόσο σημαντική που θα μπορούσε να απειλήσει την πρόσβαση δισεκατομμυρίων φτωχών ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη σε φτηνά φάρμακα που σώζουν ζωές.


Πατηστε εδω

ή
εδω

ή
εδω

CHE - Il Corpo e il Mito - ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ: ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ




CHE - Il Corpo e il Mito - ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ: ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ


Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, δόθηκε η ευκαιρία να διερευνηθούν τα πολιτικά γεγονότα, που κράτησαν στο σκοτάδι τη σορό του Τσε Γκεβάρα για 30 χρόνια. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τις μυστικές συμφωνίες για την «ειρηνική συνύπαρξη» των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, που οδήγησαν στην φυγή του Τσε από την Κούβα, τον θάνατό του και την απόκρυψη της σορού του για 30 χρόνια.


Πατηστε εδω
ή
εδω

26 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ "Σήμερα Εμείς - Αύριο Εσείς"





ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ "Σήμερα Εμείς - Αύριο Εσείς"


Η ταινία για το Αποπηγάδι βασίστηκε σε αληθινά video, φωτογραφίες και έγγραφα, από τον αγώνα των κατοίκων και των αλληλέγγυων πολιτών, για τη διάσωση του Αποπηγαδιού στην Κρητη από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΑΠΕ.


Πατηστε εδω

24 Σεπτεμβρίου 2013

Μαθαίνοντας από το ξυπόλητο κίνημα




Μαθαίνοντας από το ξυπόλητο κίνημα


Ο ιδρυτής του «Ξυπόλητου Κολεγίου», ενός ιδιότυπου ακαδημαϊκού ιδρύματος στην Ινδία όπου οι διδάσκοντες απαγορεύεται να έχουν πτυχίο, μας ξεναγεί στον κόσμο των εντυπωσιακών όσο και αναπάντεχων δυνατοτήτων που το ανθρώπινο πνεύμα διατηρεί ακόμα και σε συνθήκες μεγάλης ανέχειας.

Ο Ινδός Μπάνκερ Ρόι σπούδασε στα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας του, αποκομίζοντας μια εκπαίδευση που θα αναγνωριζόταν στα καλύτερα πανεπιστήμια της Δύσης. Η πεποίθησή του, ωστόσο, πως οι απλοί άνθρωποι στην Ινδία και στην Αφρική είναι πλήρεις δεξιοτήτων, γνώσεων και επινοητικότητας, άλλαξε τον εκπαιδευτικό του προσανατολισμό. Από τη θέση του δασκάλου εστίασε την ενέργειά του στη δημιουργία ενός πρωτότυπου κέντρου διδαχής για τον πληθυσμό της υπαίθρου όπου, κατά τρόπο φαινομενικά παράδοξο, διδάσκονται όσα ο πληθυσμός της υπαίθρου με έναν τρόπο ήδη γνωρίζει.
Με άλλα λόγια, ο Ρόι θέλησε να συγκεντρώσει τη γνώση που ήδη υπήρχε διάχυτη και παραμελημένη στον τρίτο κόσμο, για να την επιστρέψει στους ανθρώπους από τους οποίους εκπορεύεται και την έχουν περισσότερο από όλους ανάγκη - διδάσκοντάς τους ταυτόχρονα πώς να είναι αυτάρκεις.

Αρκετές από τις επινοήσεις ξυπόλητων και απαίδευτων κατοίκων από χωριά όπως το Ρατζαστάν της Ινδίας, προκαλούν το θαυμασμό, όπως η κατασκευή ενός φούρνου που για πηγή θέρμανσης εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια κάνοντας χρήση ειδικά κατασκευασμένων κατόπτρων.
Λιγότερο εντυπωσιάζει η καταλυτική επίδραση που επιφέρει η συνειδητοποίηση αυτής της αυτάρκειας, στη χειραφέτηση των κατοίκων.



ή

ή
εδω

ήεδω


23 Σεπτεμβρίου 2013

ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΣΙΟΣ





ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΣΙΟΣ


Δύο συνεντευξεις του Χρόνη Μίσσιου.


Ο Χρόνης Μίσσιος γεννήθηκε στην Καβάλα το 1930, από γονείς καπνεργάτες, και έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στα Ποταμούδια, μια γειτονιά γεμάτη πρόσφυγες, καπνεργάτες από τη Θάσο και παράνομους κομμουνιστές κυνηγημένους από τη δικτατορία του Μεταξά.
Αυτή την περίοδο, η οικογένειά του καταφεύγει στη Θεσσαλονίκη και ο Μίσσιος δουλεύει μικροπωλητής, με κασελάκι, στο λιμάνι. Το σχολείο το σταμάτησε στη δεύτερη τάξη του δημοτικού.
Από τα Γιαννιτσά, όπου τον στέλνει ο Ερυθρός Σταυρός μαζί με άλλα παιδιά για να γλιτώσουν από την πείνα της Κατοχής, περνάει στους αντάρτες.
Με την απελευθέρωση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και οργανώνεται στον Δημοκρατικό Στρατό Πόλεων.
Το 1947 συλλαμβάνεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο.
Έζησε εννιά μήνες περιμένοντας κάθε πρωί να τον εκτελέσουν και γλίτωσε τον θάνατο χάρη σ'ένα τυχαίο γεγονός.
Έκτοτε, μέχρι και τον Αύγουστο του 1973 (αμνηστία του Παπαδόπουλου) περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες, ως πολιτικός κρατούμενος (Μακρονήσι, Άι- Στράτης, Αβέρωφ, Κέρκυρα, Κορυδαλλός, κ.ά.)
Εκεί μαθαίνει ανάγνωση και γραφή.
Ένα "διάλειμμα" ελευθερίας, μεταξύ 1962 και 1967, τον βρίσκει στέλεχος της νεολαίας της ΕΔΑ, μέλος της πενταμελούς γραμματείας της Δ.Ν. Λαμπράκη και, στη συνέχεια, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΜ.
Το πρώτο του βιβλίο "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς... " (γράμματα, 1985) τον καθιέρωσε από τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του ως συγγραφέα στη συνείδηση κριτικής και κοινού.
Την ίδια ανταπόκριση βρήκε και το δεύτερο βιβλίο του "Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;" (Γράμματα, 1988) αλλά και όλα τα υπόλοιπα.
"Κοσμοκαλόγερος", σαν τους ήρωες ορισμένων από τα βιβλία του, ο Χρόνης Μίσσιος έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο Καπανδρίτι.
Εφυγε από την ζωή μετά από επιπλοκή στην υγεία του στις 20/11/2012



1)
Πατηστε εδω



2)
Πατηστε εδω

ή
εδω
ή
εδω
ή
εδω
ή
εδω
ή
εδω

22 Σεπτεμβρίου 2013

Το Ολοκαύτωμα στα Γιαννιτσα




Το Ολοκαύτωμα στα Γιαννιτσα 14-09-44


Τό αφιέρωμα στήν σφαγή 120 κατοίκων των Γιαννιτσων,στίς 14 Σεπ.1944,από τά ναζιστικά στρατεύματα κατοχης καί τούς "Ελληνες" συνεργατες τους.
Από τήν εκπομπή "Μαρτυρικά Χωριά",της σειρας ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ,πού αναμετέδωσε ο τηλεοπτικός δίαυλος της ΕΤ3


Πατηστε εδω

ή
εδω

21 Σεπτεμβρίου 2013

Παρελθόν Χρυσής Αυγής : Νεοναζί στην Ελλάδα του '90




Παρελθόν Χρυσής Αυγής : Νεοναζί στην Ελλάδα του '90


Όταν οι χρυσαυγίτες ήταν η ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΗ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ που όλοι ξέραμε και οι δημοσιογράφοι τους έλεγαν με το όνομά τους, χωρίς να διανοηθούν να καλέσουν γραβατωμένους εκπροσώπους τους στα τηλεπάνελ για χαλαρή κουβεντούλα.

Τότε ο ναζισμός δεν ήταν της μόδας, αλλά ένας εφιάλτης που βλέπαμε να αναβιώνει στη Γερμανία και ανατριχιάζαμε. Πιστεύαμε ότι δεν θα φτάσει ποτέ εδώ, και οι ελάχιστοι τραμπούκοι μαχαιροβγάλτες του "λαϊκού συνδέσμου" φάνταζαν ψυχοπαθείς και γραφικοί, κρυμμένοι στο περιθώριο.
20 χρόνια μετά η μπόχα του ναζισμού είναι εδώ και είναι αφόρητη.
Καποτε τους η κοινωνια εβλεπε ως αποκοσμους ..σημερα αρχιζουν να παιρνουν το ρολο του ανυπαρκτου κρατους ...το αυριο αραγε ποιο θα ειναι ;;;;Ας προσέχαμε...


Πατηστε εδω

20 Σεπτεμβρίου 2013

Ένα νέο Εμείς - Α new We




Ένα νέο Εμείς - Α new We


Ένα μικρό απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ "Α new We" για τις οικοκοινότητες και τα οικολογικά χωριά στην Ευρώπη.
"Υπάρχει ένα κίνημα στον κόσμο, ένα κίνημα το οποίο η πλειοψηφία των ανθρώπων, ακόμα αγνοεί.
Υπάρχουν άνθρωποι που ενεργούν στη βάση μιας συνειδητοποίησης πως ήρθε η στιγμή να δημιουργηθούν νέα πλήρη μοντέλα κοινού βίου, κοινωνικά μοντέλα για τη δημιουργία και την αειφορία υψηλής ποιότητας ζωής. Χιλιάδες οικοχωριά και συνειδητές οικοκοινότητες έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως και οι οργανωτικές τους δομές είναι τόσο διαφορετικές όσο και οι άνθρωποι που τις ίδρυσαν".


1ο μέρος (Νταμανχούρ)
Πατηστε εδω

2ο μέρος (Ματαβενέρο)
Πατηστε εδω

18 Σεπτεμβρίου 2013

Γάζα ερχόμαστε




Γάζα ερχόμαστε


Τον Αύγουστο του 2008, δύο ελληνικά ψαροκάικα έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, που έχει επιβάλλει παράνομα το κράτος του Ισραήλ. Το «Γάζα Ερχόμαστε», καταγράφει αυτό το μοναδικό και ριψοκίνδυνο ταξίδι. Τα κίνητρα όσων συμμετείχαν στην αποστολή, τις ελπίδες και τα όνειρά τους. 44 απλοί άνθρωποι από 17 χώρες και ανάμεσά τους 9 Έλληνες, αψήφησαν την πανίσχυρη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ και κατάφεραν να αποδείξουν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν πιστεύεις σε έναν δίκαιο σκοπό.
Το «Γάζα Ερχόμαστε» που προβλήθηκε τον Αύγουστο του 2010 με μεγάλη επιτυχία στο διεθνές δορυφορικό δίκτυο Al Jazeera έχει τη σφραγίδα πολλών Ελλήνων και Αράβων δημιουργών. .


Πατηστε εδω

ή
εδω

ή
εδω

16 Σεπτεμβρίου 2013

Το Πείραμα της Φυλακής - Stanford prison experiment




Το Πείραμα της Φυλακής - Stanford prison experiment



Το πείραμα φυλάκισης του Στάνφορντ ήταν μια μελέτη που έλαβε χώρα το 1971 και αφορούσε τις ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η μετατροπή ατόμων σε φυλακισμένους και δεσμοφύλακες.

Τον Αύγουστο του 1971, ο καθηγητής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Στάνφορντ, Φίλιπ Ζιμπάρντο (Philip Zimbardo),  δημοσίευσε αγγελία με την οποία αναζητούσε εθελοντές για την διεξαγωγή ενός πειράματος προσομοίωσης φυλακής, προσφέροντας ως αμοιβή 15 δολάρια την ώρα και για διάστημα δύο εβδομάδων που θα διαρκούσε το πείραμα.

Το πείραμα ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου 1971. Οι εθελοντές αφού χωρίστηκαν τυχαία (με το στρίψιμο νομίσματος) σε φυλακισμένους και δεσμοφύλακες, οδηγήθηκαν σε μια υποτυπώδη φυλακή που δημιουργήθηκε σ' έναν υπόγειο χώρο τού πανεπιστημίου για τις ανάγκες τού πειράματος. Οι «φυλακισμένοι» οδηγήθηκαν σ' αυτόν τον χώρο με δεμένα τα μάτια, έτσι ώστε να μην έχουν αίσθηση του χώρου στον οποίον βρισκόταν, ενώ φόρεσαν ειδικά ρούχα που πάνω τους υπήρχε ένας αριθμός, αντί του ονόματός τους. Ο χώρος, επίσης, στερούνταν φυσικού φωτισμού, δημιουργώντας έτσι και την αίσθηση απώλειας του χρόνου.

Ο ίδιος ο Ζιμπάρντο, εκτός από τον ρόλο του επιβλέποντα του πειράματος, ανέλαβε και τον ρόλο τού «διευθυντή» της «φυλακής», δίνοντας οδηγίες και καθορίζοντας τα όρια μέσα στα οποία θα μπορούσαν να κινηθούν οι «δεσμοφύλακες», έχοντας ως σκοπό να δημιουργήσει συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον αποπροσανατολισμό και την αποπροσωποποίηση των συμμετεχόντων εθελοντών. Οι «δεσμοφύλακες» ντύθηκαν με χακί στρατιωτικά ρούχα, εξοπλίστηκαν με γκλομπς, τα οποία όμως δεν είχαν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν εναντίον των «φυλακισμένων» (ήταν δηλαδή, απλά δηλωτικά εξουσίας, όπως και τα ρούχα, χωρίς κανένα δικαίωμα εξάσκησης βαριάς σωματικής βίας), ενώ υποχρεώθηκαν να φορέσουν γυαλιά ηλίου «καθρέφτες» (αντικατροπτίζοντα), έτσι ώστε να μην υπάρχει απευθείας επαφή των ματιών μεταξύ αυτών και των «φυλακισμένων». Δημιουργήθηκε έτσι μια σχετικά απρόσωπη κατάσταση, που περιόριζε τον όποιο συναισθηματισμό, επιτρέποντας στους εξουσιάζοντες «δεσμοφύλακες», μια ελευθερία κινήσεων απαλλαγμένη από τέτοιου είδους αναστολές, μεταδίδοντας στους «φυλακισμένους» το αίσθημα του φόβου και την αντίληψη αυθαιρεσίας τής εξουσίας.

Πατηστε εδω

ή
εδω

15 Σεπτεμβρίου 2013

Martin Luther King speech



Martin Luther King speech

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μιλά για το ρατσισμό.
Η διάσημη ομιλία του "Έχω ένα όνειρο".

Πατηστε εδω

ή
1)εδω
2και εδω

14 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ




ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ


Η Γκάνα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι μια ιστορία επιτυχίας! Η κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά τις υποδείξεις του για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και αποκρατικοποιήσεις, έχει "επιτύχει τους στόχους". Πλέον η οικονομία της χώρας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου και είναι πρώτη στην Αφρική!
Την ίδια στιγμή, όμως, 4.000 σχολεία δεν έχουν κτίρια και οι μαθητές κάνουν μάθημα κάτω από τα δέντρα. Στις κλινικές στα βόρεια της χώρας αντιστοιχεί ένας γιατρός για 161.000 κατοίκους! Και οι μικροκαλλιεργητές, χωρίς καμιά υποστήριξη από το κράτος, έχουν αφεθεί να λιμοκτονούν, παλεύοντας μόνοι τους στον ωκεανό της ελεύθερης αγοράς.
Ανάπτυξη... για ποιον;


Πατηστε εδω

ή
εδω

ή
εδω

ή
εδω

12 Σεπτεμβρίου 2013

Αναζητώντας την χαμένη εικόνα - Μέρες Πολυτεχνείου




Αναζητώντας την χαμένη εικόνα - Μέρες Πολυτεχνείου


Το ντοκιμαντέρ, με τη χρήση αρχειακού υλικού, αναφέρεται στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, στο χαρακτήρα της κατάληψης, στα γεγονότα της νύχτας της 16ης προς 17η Νοεμβρίου 1973 και σε όσα ακολούθησαν. Μέσα από αποσπάσματα του ντοκιμαντέρ «Μέγαρα» (1974), των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου και από λήψεις ιδιωτών και άλλων κινηματογραφιστών, το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τις διαδηλώσεις των Μεγαρέων στους δρόμους της Αθήνας κατά της απαλλοτρίωσης των κτημάτων τους για την εγκατάσταση Διυλιστηρίων, την είσοδό τους στο κατειλημμένο από φοιτητές Πολυτεχνείο, σκηνές από το συγκεντρωμένο πλήθος στους δρόμους της Αθήνας, σπάνια στιγμιότυπα από τους εσωτερικούς χώρους του ΕΜΠ, καθώς και πλάνα από την επόμενη μέρα της καταστολής της εξέγερσης και τον τρόπο που το δικτατορικό καθεστώς επιχείρησε να την παρουσιάσει.


Πατηστε εδω

ή
εδω

10 Σεπτεμβρίου 2013

Πόλεμος κατά της δημοκρατίας.




Πόλεμος κατά της δημοκρατίας.


Η ιστορία της εκμετάλλευσης της Λατινικής Αμερικής από τις ΗΠΑ σε βενεζουελα, γουατεμαλα, χιλη, ελ σαλβαδορ και αναφορες σε βολιβια, νικαραγουα, και κουβα.


Πατηστε εδω

ή
εδω

9 Σεπτεμβρίου 2013

Το πείραμα της Αργεντινής




Το πείραμα της Αργεντινής


Το Δεκέμβριο του 2001 στο Μπουένος Άιρες, μεγάλες λαϊκές μάζες κατευθύνονται προς την ιστορική πλατεία «Πλάσα δε Μάγιο.» Η Αργεντινή μία από τις πλουσιότερες οικονομίες στο παρελθόν, έχει χρεοκοπήσει. Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί και ο Πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντο Δε Λα Ρούα διαφεύγει από το Προεδρικό Μέγαρο με ελικόπτερο μέσα στη θύελλα του οργισμένου λαού που συγκρουόταν με την αστυνομία, έσπαγε τράπεζες, λεηλατούσε σούπερ μάρκετ και φώναζε μαζικά «Να φύγουν όλοι!». Η κοινωνική έκρηξη του 2001, ήταν το τέλος ενός νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου διάρκειας 10 ετών και άφησε πίσω της 35 νεκρούς (δολοφονημένους από την αστυνομία και τους ιδιωτικούς φρουρούς των τραπεζών), 30.000 παράπλευρες απώλειες (ανθρώπους που αυτοκτόνησαν, η υπέστησαν καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια), και περίπου 20.000.000 ανθρώπους (πάνω από το μισό του πληθυσμού) βουτηγμένους στην φτώχεια και τη μιζέρια.


Πατηστε εδω

ή
εδω

ή
εδω

8 Σεπτεμβρίου 2013

Casus Belli




Casus Belli


A film by Yorgos Zois.
Άνθρωποι διαφορετικών φύλων, τάξεων, ηλικιών, εθνικοτήτων περιμένουν σε εφτά διαφορετικές ουρές δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη γραμμή. Φτάνοντας, όμως, στο τέλος της ανθρώπινης ουράς, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά.


Πατηστε εδω

ή
εδω

ή
εδω

7 Σεπτεμβρίου 2013

V for Vendetta




V for Vendetta
TAINIA


Βρισκόμαστε στη Βρετανία του μέλλοντος όπου το καθεστώς είναι δικτατορικό και η κοινωνία έχει κλονιστεί από τη διαφθορά και τα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας. Ακολουθούμε τα βήματα μιας νεαρής κοπέλας, της Ήβη, η οποία σε μια στιγμή κινδύνου σώζεται από έναν μασκοφόρο εκδικητή, τον αυτοαποκαλούμενο "V". Ο "V" είναι γνώστης πολεμικών τεχνών και έχει στόχο να κηρύξει επανάσταση ενάντια στο τυραννικό καθεστώς. Κατορθώνει να ανατινάξει δύο καίρια στρατηγικά σημεία στο Λονδίνο και να αναλάβει τον έλεγχο των αεροπορικών γραμμών, ενθαρρύνοντας έτσι τον λαό να αντισταθεί στους δυνάστες του. Η 'Ηβη, στο μεταξύ, ανακαλύπτει την αλήθεια για την προέλευση του "Β" και για το δικό της παρελθόν.
Από την στιγμή εκείνη, στέκεται στο πλευρό του και τον στηρίζει στη μάχη του για ελευθερία και δικαιοσύνη.

(Για να δουμε την ταινια:
1-  παταμε Proceed to video...,
2- κλεινουμε τις διαφημισεις που ανοιξε
3- παταμε στο κουμπι 'play' πάνω στην εικόνα
4- ξανακλείνουμε τις διαφημίσεις
5- ΜΗΝ πατήσετε πουθενά αλλού )


Πατηστε εδω
ή
εδω
ή
εδω




Φωνή κουρασμένη ...αλλά περήφανη




Φωνή κουρασμένη ...αλλά περήφανη


Ενα ντοκυμαντερ με θεμα το παλαιστινιακο, απο τη σκοπια ενος ντοπιου που εγινε προσφυγας ζητωντας ενα καλυτερο αυριο. Εκφραζει τη θεση του συνοδευομενη απο σχετικα πολιτικα - ιστορικα στοιχεια. Μπορει να θεωρηθει μια συντομη αναφορα σε εναν ανισο πολεμο που εμμεσα η' αμεσα μας αφορα ολους.


Πατηστε εδω

ή
εδω

6 Σεπτεμβρίου 2013

Money As Debt




Money As Debt


Ένα πολύ καλό εγχειρίδιο που μας δίνει πολλές απαντήσεις γύρω από το σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα και πως αυτό είναι δομημένο πάνω σε μία τεράστια φούσκα.
Πως οι τράπεζες δημιουργούν χρήμα από το τίποτα. Γιατί τα δάνεια δεν γίνετε ποτέ να αποπληρωθούν και το πόσο καλά είναι φτιαγμένο το σύστημα για να είμαστε πάντα στο χρέος.


Πατηστε εδω

ή
εδω

4 Σεπτεμβρίου 2013

Η Επανάκτηση - Τhe take




Η Επανάκτηση - Τhe take


Στα προάστια του Μπουένος Άιρες, τριάντα άνεργοι εργάτες περνούν από την είσοδο ενός κλειστού εργοστασίου, απλώνουν ψάθες για τον ύπνο κι αρνούνται να φύγουν.
Το μόνο που ζητούν είναι να ξεκινήσουν και πάλι να βγάζουν ήχους οι μηχανές του εργοστασίου. Αλλά αυτή η μικρή πράξη - η κατάληψη - έχει τη δύναμη να επιφέρει ανατροπές στο δημόσιο διάλογο για την παγκοσμιοποίηση της αγοράς.
Στη χαραυγή της δραματικής οικονομικής κατάρρευσης της Αργεντινής το 2001, η πιο ευκατάστατη μεσαία τάξη της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται έξαφνα σε μια πόλη φάντασμα, με εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και μαζική ανεργία. Η βιομηχανική εγκατάσταση Φόρχα βρίσκεται αδρανής, μέχρι τη στιγμή που οι πρώην εργάτες της αναλαμβάνουν δράση. Οι ίδιοι είναι μέρος ενός τολμηρού νέου κινήματος εργατών που καταλαμβάνουν χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και δημιουργούν θέσεις εργασίας πάνω στα ερείπια της κατάρρευσης του παλιού συστήματος.

Ο Φρέντυ, ο πρόεδρος της νέας κοοπερατίβας των εργατών, και ο Λάλο, μέλος του Κινήματος των Αποκατεστημένων Επιχειρήσεων (Movement of Recovered Companies), γνωρίζουν ότι η επιτυχία τους δεν είναι ασφαλής. Όπως όλες οι εργατικές καταλήψεις έτσι κι αυτή πρέπει να αναμετρηθεί με δικαστήρια, αστυνομικούς και πολιτικούς οι οποίοι ή θα τους παράσχουν νομική προστασία ή θα τους απομακρύνουν ακόμα και με τη βία από το εργοστάσιο.
Η ιστορία του αγώνα των εργατών που καταγράφεται στο φακό από τους Καναδούς Naomi Klein και Avi Lewis, αντιπαραβάλλεται με το δραματικό παρασκήνιο των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή (Απρίλης 2003), όπου ο αρχιτέκτονας της οικονομικής κατάρρευσης, Κάρλος Μένεμ, είναι και πάλι υποψήφιος. Οι στενοί του φίλοι, οι πρώην ιδιοκτήτες, πλησιάζουν απειλητικά: αν ο Μένεμ κερδίσει, θα πάρουν πίσω τις επιχειρήσεις που το κίνημα έχει προσπαθήσει τόσο σκληρά για να ανανήψουν, στη διαδικασία χτίζοντας έναν νέο κόσμο.

Οπλισμένοι μόνο με σφενδόνες και ακατάλυτη πίστη στη δημοκρατία του εργαστηρίου, οι εργάτες αντιμετωπίζουν με τόλμη τα αφεντικά, τους τραπεζίτες κι ένα συνολικό σύστημα που δε βλέπει τα πολυαγαπημένα τους εργοστάσια σαν κάτι άλλο πέρα από μερικά παλιοσίδερα για πώληση.



ή

ή

ή

ή
εδω


ή σε τορρεντ
εδω

ελεύθερη ζωή χωρίς εξορύξεις




ελεύθερη ζωή χωρίς εξορύξεις


Ένα πολύ καλό και κατατοπιστικό βίντεο για τις επιπτώσεις που έχουν  οι  εξορύξεις στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, αλλά και στον τρόπο ζωής του.


Πατηστε εδω

κειμενο
εδω

3 Σεπτεμβρίου 2013

December Seeds




December Seeds


Οι σπόροι του Δεκέμβρη
Μια μισάωρη αφήγηση σε προσωπικό ύφος για τον Δεκέμβρη. Περιέχει -μεταξύ των άλλων - καταγραφές από τους δρόμους και τα γεγονότα καθώς και αναπαραγωγή οπτικού και ακουστικού υλικού απο τα media εκείνες τις μέρες (εφημερίδες και τηλεόραση). Το μονταζ παραπέμπει σε μυθοπλασία. Πρόκειται για προσωπική κατάθεση. Τελειώνει με το τραγούδι των Lost Bodies "αρκετά", αφού έχει προηγηθεί η ζοφερή σκηνή με τους μετανάστες να κατακλύζουν την πλατεία συντάγματος για να "γιορτάσουν" το νέο έτος και τον δήμαρχο να βγάζει το λογύδριο του. Πυροτεχνήματα.



ή
ή
ή σε τορρεντ
εδω

Into the Fire - The Hidden Victims of Austerity in Greece




Into the Fire - The Hidden Victims of Austerity in Greece


Ενα  ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί και καταγράφει τη ζωή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα του 2013 θίγοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τη συνεχώς αυξανόμενη ρατσιστική βία.
 Το «Into the fire» αποτελεί καρπό της προσπάθειας των ερευνητών Γκάι Σμώλμαν και Κέητ Μάρα, οι οποίοι βρέθηκαν τον Απρίλιο του 2012 στην Ελλάδα να γυρίσουν μια σειρά από ταινίες μικρού μήκους με θέμα τη λιτότητα. Κατά την παραμονή τους ήρθαν σε επαφή με τους «αθλίους» των Αθηνών τους πρόσφυγες, μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο και αποφάσισαν να καταγράψουν σε εικόνα τα «κρυφά θύματα της κρίσης στην Ελλάδα» εκείνους τους εγκλωβισμένους ανθρώπους που ήρθαν στην Ευρώπη για να αισθανθούν την ασφάλεια που έχασαν στις χώρες τους και βρήκαν την «κόλαση».
«Ζητάμε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης» λένε ορισμένοι από τους μετανάστες «είμαστε εγκλωβισμένοι σε μία χώρα από την οποία ούτε μπορούμε να φύγουμε ούτε να παραμείνουμε» και ζητούν απλά λύση στα προβλήματά τους και κυρίως αλληλεγγύη και προστασία από τις συνεχόμενες επιθέσεις και δολοφονικές απόπειρες.

Το «Into the Fire» χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου μέσω crowd funding, δηλαδή από δωρεές ανθρώπων, κυρίως μέσω Διαδικτύου, ενώ οι συντελεστές του αναφέρουν ότι δεν έχει πληρωθεί κανένας και δεν πρόκειται, καθώς «είναι μια ιστορία που πρέπει να ειπωθεί».


Πατηστε εδω

ή με αγγλικους υποτιτλους
εδω

Athens: Social Meltdown-Κοινωνική κατάρρευση




Athens: Social Meltdown-Κοινωνική κατάρρευση


Εξηγείται την κοινωνική κατάρρευση που έγινε στην Ελλάδα μεταξύ Μάιου 2010 και Ιούνιου 2012, η οποια είναι σε εξέλιξη. Αυτή η ταινία περιέχει videos και φωτογραφίες τραβηχτηκαν στους δρόμους, που συχνά περιέχουν βία και χρωματίζουν το πορτρέτο της εκτεταμένης οικονομικής εξαθλίωσης που βιώνουν οι κάτοικοι των πόλεων.


Πατηστε εδω

ή
εδω

Το ημερολόγιο της Βολιβίας




Το ημερολόγιο της Βολιβίας


Στις 9 Οκτωβρίου 1967, ο Τσε Γκεβάρα εκτελέστηκε από τον βολιβιανό στρατό με τη βοήθεια της CIA. Το ημερολόγιο του Τσε, μια λεπτομερής, προσωπική αφήγηση της άκαρπης προσπάθειάς του να ξεκινήσει την επανάσταση στη Βολιβία, αποτελεί τη βάση για αυτό το ντοκιμαντέρ.


Πατηστε εδω

ή
εδω

ή
εδω

2 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕ




ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕ


 Eπηρεασμένοι από τις ιδέες του Tσε Γκεβάρα για τον ένοπλο αγώνα, δύο Έλληνες αριστεροί εκπαιδεύονται στρατιωτικά στην Kούβα κι ύστερα επιστρέφουν στην Eλλάδα για να πολεμήσουν την δικτατορία.

Mε οδηγό δύο ξεχωριστές διαδρομές και την βοήθεια πλούσιου αρχειακού υλικού, το ντοκιμαντέρ καταγράφει τις ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκε ο μύθος του Tσε, από το πραξικόπημα της 21ης Aπριλίου έως τον πόλεμο του Bιετνάμ και την εισβολή των Σοβιετικών στην Tσεχοσλοβακία, τον Aύγουστο του 1968. Eξετάζει ακόμη την επίδραση του Tσε στον γαλλικό Mάη και τα φοιτητικά κινηματα που ξεσπούν σε όλο τον κόσμο στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Tον Σεπτέμβριο του 1973, το πραξικόπημα του Πινοσέτ ανατρέπει τον Σαλβαντόρ Aλλιέντε καταρίποντας και το ειρηνικό πέρασμα στον σοσιαλισμό, την εναλλακτική λύση στις γκεβαρικές θεωρίες του ένοπλου αγώνα. Oι Έλληνες φοιτητές αντιδρούν με αντιαμερικανικές διαδηλώσεις συμπαράστασης στον λαό της Xιλής για να επακολουθήσει δυο μήνες μετά η εξέγερση του Πολυτεχνείου.


Πατηστε εδω

Ο Ασυμβίβαστος - Παύλος Σιδηρόπουλος




Ο Ασυμβίβαστος - Παύλος Σιδηρόπουλος


Ο Παύλος είναι ένας ρομαντικός νέος ο οποίος μετά από μια σύγκρουση με τον γιατρό και καθηγητή πατέρα του αποφασίζει να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να αφιερωθεί στη μουσική. Ταυτόχρονα τον εγκαταλείπει και η κοπέλα του, ενώ ο ίδιος αρχίζει να ζει παίζοντας την κιθάρα του και τραγουδώντας στους δρόμους. Η ζωή του ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους είναι ανέμελη και χαίρεται τη συντροφιά και τη φιλία ενός άλλου περιπλανώμενου τραγουδιστή και «φιλόσοφου», του Απόστολου Φλου, ενώ παράλληλα συνδέεται με την Αναστασία. Η συνάντησή του με τον διευθυντή μιας δισκογραφικής εταιρείας αποβαίνει άκαρπη. Απογοητεύεται. Η Αναστασία τον εγκαταλείπει με τη σειρά της επειδή τον θεωρεί ανώριμο. Ο Φλου αυτοκτονεί ποιητικά κι ο Παύλος ερωτεύεται την Ειρήνη, μια δημοσιογράφο την οποία γνώρισε στο γύρισμα μιας τηλεοπτικής εκπομπής. Μετά το θάνατο του πατέρα του συμφιλιώνεται κάπως με τη ζωή και επιστρέφει στη σχολή του. Παντρεύεται την Ειρήνη, αποκτά δύο παιδιά, παίρνει το πτυχίο του και αρχίζει να δουλεύει σαν γιατρός. Ο αγώνας του όμως μοιάζει να μην έχει τελειώσει. Ο ίδιος δεν έχει συμβιβαστεί πλήρως, αφού η αλλοτρίωση δεν αγγίζει τα μύχια της ψυχής του.

Ο Σιδηρόπουλος είναι μια διφορούμενη προσωπικότητα της ελληνικής μουσικής. Υπάρχουν ορκισμένοι εχθροί του που θεωρούν τον Φλου μια παλιομοδητικη ροκ αισθητική που τη στιγμή κυκλοφορίας του στο εξωτερικό θέριευε το πανκ κίνημα το οποίο στην Ελλάδα θα γνωρίζαμε μερικά χρόνια αργότερα και όταν πια δεν είχαν μείνει παρά τα απόνερά του. Στην αντίπερα όχθη θαυμαστές που τον κατατάσσουν πλάϊ στον Μόρισον και τον Χέντριξ. Και, τέλος, υπάρχουν πάντα οι κυνικοί που τον θεωρούν ένα απλό πρεζάκι.

Το φιλμ του, φίλου του, Αντρέα Θωμόπουλου δίνει τροφή σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες. Γιαυτό και είναι το απόλυτο ελληνικό ροκ καλτ ροκ φιλμ. Αν το δει κανείς με καθαρά καλλιτεχνικά κριτήρια ίσως να το απορρίψει (υπερβολικά εύκολα) σαν μία ακόμα απόπειρα του νέου ελληνικού κινηματογράφου για ηρωοποίηση του περιθωρίου. Που αναμφίβολα είναι! Όπως επίσης είναι το απόλυτο όχημα του Παύλου Σιδηρόπουλου, ένα φιλμ στα όρια του βιογραφικού, μια οπτικοποίηση του κλασικού πια δίσκου "Ο Μπάμπης ο Φλου".Για την Ελλάδα του 2013, ο "Ασυμβίβαστος" μοιάζει με ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας, σημαντικό και ασήμαντο ταυτόχρονα, μια εικόνα παγωμένη στο χρόνο με ένα δίλημμα στο κέντρο βάρους του το οποίο υπερβαίνει την ξεπερασμένη οπτικά αισθητική του. Να βολευτεί κανείς ή να μην βολευτεί! Ιδού το ερώτημα!


Πατηστε εδω

ή
εδω

ή σε τορρεντ
εδω